Zamieszczone przez djczas
PŁYN HAMULCOWY - WYMIANA
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
PŁYN HAMULCOWY - WYMIANA
czy da rade samemu wymienić płyn hamulcowy w octavii 1,6 czy koniecznie trezba jechać do serwisu ? nie mam za bardzo czasu jechac i myśle ay samemu to zrobić lub podjechac do znajomego mechanika, na czym polega odpowietrzenie ukłądu bo diagnosta coś mówił że może być zapowietrzony ?
-
-
ok a czy możecie mniej wiecej powiedzieć jak sie do tego zabrać ? trzeba na kanał wjeźdżać czy można odessać jakoś? nigdy tego nie robiłem
[ Dodano: Sro 08 Lis, 06 17:26 ]
napiszcie może krok po kroku jak sie do tego zabrać, jak sie spuszcza płyn
[ Dodano: Sro 08 Lis, 06 19:39 ]
panowie w was nadzieja bo szybko musze pły zmienić bo wyjeźdzam HELP
Komentarz
-
-
napiszcie może krok po kroku jak sie do tego zabrać, jak sie spuszcza płyn-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
bezduszny
Jak macie garaż, czas i kogoś do pomocy to się da...
[ Dodano: Sro 08 Lis, 06 21:33 ]
Zamieszczone przez ArekPodpinam sie pod pytanie,tez bede u siebie zmienial i moze zaoszczędze na mechaniku
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyJak macie garaż, czas i kogoś do pomocy to się da...
Zamieszczone przez bezdusznyNiewiele zaoszczędzisz... z 50 PLN maxymalnie.-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Przy każdej zmianie płynu należy się liczyć z przepłukaniem całego układu. Co za tym idzie, należy zaopatrzyć się w trochę więcej płynu. Jeśli zmieniasz na zupełnie inny będzie to trzeba zrobić dokładnie. Mi na styk starszył 1 litr.
Nie możesz zapomnieć że z tego samego zbiorniczka jest zasilany ukł. obsługujący sprzęgło.
1. czynność która może wydać się niektórym dziwna ale tak trzeba- rozruszać wszystkie odpowietrzniki oraz je udrożnić
2. teraz robię to samo co przy odpowietrzaniu czyli pompuje, trzymam i luzuje odpowietrznik (tak na każdym kole) W ten sposób oczyszczamy układ z syfu. Robię to do chwili aż w zbiorniczku nie zostaje prawie nic płynu (tak żeby pompa była cały czas zalana)
3. w tym momencie można oczyścić zbiorniczek
4. nalewam nowy płyn
5. robię czyności takie jak w puncie 2 aż na każdym kole oraz odpowietrzniku od sprzęgła pojawi sie czysty, świerzy płyn. Oczywiście nie zapomnij o dolewaniu go do zbiorniczka
6. Końcowe odpowietrzanie. Zawsze zaczynaj od koła najdalej położonego od pompy. Z regóły jest to prawe tylne. i tak po kolei aż dojdziesz do koła najbliżej pompy.
ODPOWIETRZANIE
W prsty sposób> pozbywanie się powietrza z ukł.hamulcowego lub innego.
Czynność > przyciskaj i puszczaj pedał hamulca (4,5 razy), przy 5 razie nie puszczaj tylko trzymaj pedał wciśniety, ktoś musi w tym momencie poluzować odpowietrznik. Płyn zejdzie>pedał wpadnie> zakręcamy odpowietrznik> puszczamy pedał - czynność powtarzamy
Zamieszczone przez W1Michałpanowie w was nadzieja bo szybko musze pły zmienić bo wyjeźdzam HELP
sprawdź pierw czy musisz go wymienić. płyn najlepiej zmieniać na wiosne bo przez jesień i zimę najbardziej sie zużywa >czytaj>ciągnie wodeNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
przeprowadzenie czynności wymiany płynu hamulcowego nie różni się niczym od wymiany płynu w samochodach z zeszłej epoki.
Jak ktoś ćwiczył kilknascie lat "malucha" (30lat- rocznik 77" i jeszcze jeździ i ma się dobrze) to napewno da radę.
Już niedługo też mnie to czeka przy okazji wymiany tylnych hamulców bembnowych na tarczowe. Wszystko mam już przygotowane do montażu tylko z czasem marnie
Komentarz
-
-
widze ze jakas moda na odszukiwanie watkow sprzed dwoch lat :diabelski_usmiech
ide szukac czegos z 2004 :helmnasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
Komentarz